Philip Friskorn

Natuurfotograaf met een passie voor vogels

Mijn biografie

     Het bedrijf en de fotograaf
Skylark Productions is een klein bedrijf, gerund door Philip Friskorn. Philip Friskorn houdt zich vooral bezig met natuurfotografie. Ook reportage-, bedrijfs-, tuin-, milieu- en recreatiefotografie vallen binnen z’n werkterrein.

 

 

 

     Passie
Philip Friskorn, geboren in Zwolle (1945), kreeg de passie voor natuur met de paplepel ingegoten. Zijn interesse ging met name uit naar in het wild levende vogels. Hij maakte z’n eerste vogelfoto in 1958. Met een Agfa Clack. IJzergaren en Meccano-onderdelen dienden als afstandsbediening. De eerste vogelfoto was die van een Ekster. Een vogel, die Philip z’n verdere leven zou blijven boeien. Gegrepen door het medium fotografie werd met eigengebouwde apparatuur een zwart-wit doka ingericht. Na de middelbare school kwam er een kleinbeeldcamera. In 1965 volgden de eerste dia’s.

 

     Professie
Fotografie speelde binnen het technische werk als vormgever van exclusieve spoorwegmodellen een grote rol. Natuurfotografie was een passie, beoefend in de vrije tijd. In 1993 werd die passie tot professie. Ervaring met fotografie, vorm en compositie – gevoegd bij de kennis van de natuur – waren de ingrediënten om de stap te zetten zich als professioneel natuurfotograaf te vestigen.

 

     Schoonheid, licht en emotie
De belangrijkste werkgebieden van Philip zijn Nederland, Scandinavië, Noord-Amerika, Japan en het Caribisch gebied. Door veel naar dezelfde plek terug te keren, duik je diep in je onderwerp. Het fotowerk wordt breed gebruikt en kan variëren van postzegel tot poster of een panoramawand van 15 meter lengte. Als fotograaf ben je op zoek naar drie elementen: schoonheid, licht en emotie. Je wilt beelden mee naar huis nemen om deze drie elementen later met anderen te kunnen delen.

 

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd Philip Friskorn in 2020 te benoemen tot

Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In de afgelopen 43 jaar (1976-2019) heeft Philip Friskorn daadwerkelijk de Nederlandse spoorweghistorie breed en gedetailleerd uitgebeeld door middel van zeer natuurgetrouwe, handgemaakte modellen. De reeks Nederlandse spoorwegmodellen die Philip heeft ontworpen en gebouwd, beelden een periode uit van het stoomtijdperk van eind 19e eeuw tot de moderne tractie van heden ten dage. Met deze reeks hoogwaardige modellen heeft Philip de Nederlandse spoorweghistorie nationaal en ook internationaal doen herleven.

Een groot deel van zijn werk is daarom ook te bewonderen in Het Nationaal Spoorwegmuseum te Utrecht en Het Nationaal Modelspoormuseum te Sneek. Hierdoor kunnen ook jongere generaties kennis nemen van de rijke Nederlandse spoorweghistorie. Op de Technische Universität Berlin worden Philip’s modellen vanwege de hoge kwaliteit door een docent zelfs gebuikt als lesmateriaal om de studenten inzicht te geven in de speciale techniek van spoorwegmaterieel.

Naast zijn voorliefde voor techniek, heeft Philip zijn hele leven een passie voor de natuur gekend, met name voor vogels. Dit heeft zich al vanaf zijn vroege jeugd vertaald in het fotograferen van alle mogelijke vogelsoorten. Maar later ook in het fotograferen van andere diersoorten, flora en landschappen in Nederland en Scandinavië. Vanaf 1993 is Philip gestart met het geven van dia-lezingen en exposities met het doel zijn enorme kennis en beeldarchief over flora en fauna te delen met anderen. Met dat zelfde doel heeft Philip in eigen beheer een aantal prachtige boeken uitgegeven met foto- en feitenmateriaal over een aantal Nederlandse gebieden, zoals de Kop van Overijssel, etc. Na 1996 heeft Philip ook een paar internationale reizen gemaakt, behalve binnen Europa (met name Scandinavië) ook naar de Verenigde Staten van Amerika, de Kaaiman Eilanden, de Seychellen en Japan. In al deze gebieden heeft hij de flora en fauna minutieus vastgelegd en heeft hij zich verdiept in de ontstaansgeschiedenis van deze gebieden. Door middel van beeldpresentaties, lezingen, exposities en boeken geeft hij zijn kennis en ervaringen tot op de dag van vandaag door aan anderen. O.a. bij Staatsbosbeheer wordt zijn werk bijzonder gewaardeerd en in diverse bezoekerscentra worden zijn foto’s vaak levensgroot gebruikt om uitleg te geven over flora en fauna. Via toegankelijke workshops draagt hij zijn kennis en inzichten over aan jongere generaties.

Door de corona crisis worden de versierselen pas in het late najaar uitgereikt.

Dear friends,

Friday April 24th was a special day for me. I got a phonecall from our Mayor that for my 43 years of working on models of the Dutch State Railways and its history and for my work as a wildlife photographer during the last 25 years His Majesty King Willem Alexander of The Netherlands appointed me to Knight of the Order of Orange-Nassau.

Liebe Freunde,

Freitag den 24. April war ein spezieller Tag für mich. Ich bekam ein Telefonat von unser Bürgemeister das ich wegen 43 Jahre Arbeit an Modelle und Geschichte der niederländischen Eisenbahnen und wegen 25 Jahre Arbeit als Naturfotograf von Seiner Majestät König Willem-Alexander der Niederlande ernennt bin als Ritter des Ordens von Oranien-Nassau.

Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Noorwegen.
Bruine beer (Ursus arctos) met twee jongen, Pasvikvallei, Noorwegen.
Papegaaiduiker (Fratercula arctica), in de vlucht, Hornøya, Varanger, Noorwegen.
Wilde zwaan (Cygnus cygnus), drie vogels in gelid.
Haakbek (Pinicola enucleator), volwassen mannetje, Ivalo, Finland.
Ekster (Pica pica), adult, portret.
Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas).
Kerkuil (Tyto alba), portret.
Virginia Spiderwort (Tradescantia virginiana).
Zonsondergang, Blue Skies Prairie Reserve (Missouri).
Witstaarthert (White-tailed Deer), (Odocoileus virginianus), in het prairiegras.
Bizon (American bison), (Bison bison), stier op Konza Prairie, Kansas.