Lezingen

Door het Oog van de Natuurfotograaf

Skylark Productions houdt in het hele land voor bedrijven en verenigingen natuurlezingen. Daarin wordt de natuur breed belicht. Alle lezingen duren 2 x 45 minuten. De met zorg afgewogen combinatie van professioneel beeld en een boeiend verhaal zullen velen tot inspiratie dienen. Een korte impressie. Uitgebreide uittreksels zijn op aanvraag verkrijgbaar.

     Lezing 1 “Nordic, Wildernis op het Dak van Europa”
Woeste natuur in Midden- en Noord-Noorwegen, Zweden en Finland. Na lente, zomer en herfst sluit de lezing met spectaculaire beelden van subarctisch Finland en Noorwegen in de winter. Landschappen, zoogdieren, vogels: alles zal de revue passeren. Alles wacht op die immer weerkerende middernachtzon.

     Lezing 2 “Kop van Overijssel, verrassend natuurlijk”
Een tocht door vier seizoenen in Noordwest-Overijssel, ook wel “WaterReijk Weerribben Wieden”. Naast de hoge gronden bevinden wij ons hier in het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Land van de Grote vuurvlinder, die nergens anders ter wereld voorkomt. Vier seizoenen door de achtertuin van een natuurfotograaf.

     Lezing 3 “Een Fotojaar door de Schatkamer der Natuur”
Een natuurbelevenis vanaf de woeste gronden van Drenthe en Friesland tot de mooiste rivier van Nederland: de IJssel. In de afgelopen jaren heeft de natuur zich in de IJsseldelta prachtig ontwikkeld. Zelfs de Zeearend laat zich er regelmatig zien. In deze serie volgen we de natuur vanaf de lente tot en met de winter.

     Lezing 4 “De Wadden en de Ontdekking van Ameland”
Het wad is de laatste echte wildernis van Nederland. Onze Waddeneilanden herbergen een unieke natuur. Met zeven biotopen over een afstand van nog geen drie kilometer. Een ontdekkingsreis in eigen land. Het grootste deel van deze lezing speelt zich af op Ameland en in het Lauwersmeergebied.

     Lezing 5 “Eindeloze Prairie, het Middenwesten van Noord-Amerika”
Vaak wordt de prairie voorgesteld als een eindeloze grasvlakte. De Tallgrass Prairie biedt meer dan alleen maar gras. Er komen honderden plantensoorten en vogels voor. Een reis in vier seizoenen door Missouri en Kansas, het hart van de tallgrass prairie.

     Lezing 6 “Overijssel tussen Regge en Reest”
Een tocht vanuit het Haaksbergerveen via Twente en Salland naar Meppel. In wisselende seizoenen. De Regge wordt gevolgd vanaf de oorsprong bij Diepenheim tot waar ze in de Vecht uitmondt. De Regge volgend bezoeken we de Sallandse Heuvelrug. Via het Vechtdal steken we door naar de Reest; de grens tussen Overijssel en Drenthe.

     Lezing 7 “Aldabra, Hell of a Paradise”
Een bizarre expeditie naar een vergeten atol in de Indische Oceaan. Met acht Foto Natura fotografen, het Aldabra Team, naar een van de laatste paradijzen op aarde. Beleef de reuzenschildpadden, paddenstoeleilanden en unieke vogels op Aldabra. Een plek, die Darwin bijna 150 jaar geleden al bezocht. Aldabra staat nu gelukkig op de Unesco Werelderfgoed lijst.

     Lezing 8 “Kijk op de Kaaimaneilanden”
Ten zuiden van Cuba liggen de Cayman Islands. Een Britse Kroonkolonie, bestaande uit drie eilanden deel uitmakend van de West-Indies. De eilanden steken nauwelijks boven zeeniveau uit. Ze herbergen een schat aan Caribische natuur. Met endemische vogelsoorten als de Cayman Parrot; symbool voor Grand Cayman.

     Lezing 9 “Leven met Eksters, ware en onware praatjes”
Kraaiachtigen hebben vaak een slechte naam. Of dit wel of niet terecht is, komt in deze lezing naar voren. Met name de Eksters worden belicht. Ze hebben ten onrechte een slechte naam. Na deze lezing zult u met andere ogen naar deze prachtige en intelligente vogels kijken.

     Lezing 10 “Hokkaido, een Japans sprookje”
Het noordelijkste eiland van Japan heet Hokkaido. Er is een complete lezing over dit prachtige eiland in de maak. De gebeurtenissen in maart 2011 met de zware aardbeving en de tsunami hebben voorlopig even een streep door de voorbereidingen gezet. Na twee bezoeken in de winter kan er wel een presentatie worden verzorgd van 45-60 minuten met baltsende Japanse kraanvogels, Wilde zwanen, Zeearenden en dergelijke.
     Algemene lezingen
Op verzoek kunnen uit genoemde op maat kortere presentaties worden samengesteld.

     Apparatuur
Tegenwoordig beschikken veel zalen over een perfect projectiescherm. Mocht er geen scherm aanwezig zijn, dan hebben wij een 180 cm rolscherm. Voor hogere zalen beschikken wij over een 3×2 meter spanscherm. We maken daarbij gebruik van een HD Epson beamer.